Home > Duurzame energie > Zonnepanelen
Zonnepanelen
Steeds meer mensen investeren in zonnepanelen op het dak van hun huis. Niet alleen zijn zonnepanelen een duurzame keuze, ook is het goed voor uw portemonnee. Door met de panelen zelf stroom op te wekken, bent u minder afhankelijk van een energieleverancier. Bovendien is het zelfs mogelijk om opgewekte stroom die u niet zelf gebruikt terug te leveren aan het energienet. Dan krijgt u voor de stroom die u niet zelf gebruikt een vergoeding. Deze financiële overwegingen, in combinatie met het duurzame aspect van zonnepanelen, zijn voor veel mensen de doorslaggevende factor voor het laten installeren van zonnepanelen. Niet voor niets liggen er al op zo’n anderhalf miljoen Nederlandse huizen zonnepanelen.
Denkt u er ook over om zonnepanelen te laten installeren op uw dak? We begrijpen dat het een belangrijke beslissing is. Hoewel zonnepanelen namelijk veel opleveren, vragen ze wel eerst een investering. U goed te verdiepen in de vele mogelijkheden is dan ook zeker aan te raden. We helpen u in dit artikel graag op weg.
- Beste zonnepanelen
- Prijs zonnepanelen
- Subsidie zonnepanelen
- Voor- en nadelen
- Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
- Soorten zonnepanelen
- Afmetingen zonnepanelen
- Levensduur zonnepanelen
- Is uw dak geschikt voor zonnepanelen?
- Opbrengst per maand
- Zonnepanelen installeren
Beste zonnepanelen
Als u zonnepanelen laat plaatsen, wilt u natuurlijk wel de beste zonnepanelen. Door de populariteit van zonnepanelen zijn er de afgelopen jaren steeds meer merken en typen zonnepanelen op de markt gekomen. Hoe weet u nou welke zonnepanelen in uw situatie het beste zijn?
Grofweg zijn zonnepanelen in drie soorten in te delen. De monokristallijn, de polykristallijn en amorfe panelen. Hierbij levert de monokristallijn het hoogste rendement, maar hier betaalt u ook het meeste voor. De polykristallijn kost iets minder en heeft ook nog steeds een goed rendement. Amorfe panelen kosten het minste, maar leveren ook de minste stroom op.
Tussen verschillende merken zonnepanelen zitten zeker verschillen, hoewel deze verschillen vaak wel minimaal zijn. Als u voor zonnepanelen kiest, doet u er goed aan om te kiezen voor een merk met een goede reputatie. Voorbeelden hiervan zijn Canadian Solar, LG, Trina Solar, AEG en Conergy, maar er zijn nog veel meer goede merken op de markt. Een goede garantie vanuit de fabrikant is ook aan te raden. Met een productgarantie van minstens tien jaar zit u zeker goed.
prijs-zonnepanelen
Prijs zonnepanelen
De prijs voor zonnepanelen is de afgelopen jaren flink gedaald, maar zonnepanelen laten installeren vraagt nog steeds een behoorlijke investering. De prijs van de zonnepanelen op zich bepaalt het grootste gedeelte van het kostenplaatje, maar ook de installatiekosten die de installateur rekent spelen absoluut mee. Daarom is het altijd aan te raden om meerdere offertes op te vragen, zodat u uitkomt bij de installateur die de zonnepanelen zo voordelig mogelijk op uw dak kan installeren. Ook het aantal zonnepanelen dat u laat installeren speelt natuurlijk mee. Het is aan te raden om minstens zes panelen te laten installeren, omdat het anders relatief erg duur wordt per paneel.
Een gemiddelde installatie heeft twaalf zonnepanelen, een omvormer en een monitoringssysteem. Voor zo’n complete installatie bent u gemiddeld rond de €5.000 kwijt. De precieze prijs kan, afhankelijk van diverse factoren, hoger of lager zijn.
Subsidie zonnepanelen
De Rijksoverheid probeert duurzame aankopen, zoals zonnepanelen en warmtepompen, financieel aantrekkelijk te maken voor grote groepen mensen. Toch is de subsidie voor zonnepanelen stop gezet. Gelukkig zijn hier wel andere regelingen voor in de plaats gekomen om de aankoop van zonnepanelen financieel aantrekkelijk te maken.
Btw terugvragen
Een van de belangrijkste regelingen die het aankopen van zonnepanelen aantrekkelijker maakt, is de mogelijkheid om de btw van zowel de aanschaf als de installatie van de zonnepanelen terug te vragen. De btw bedraagt 21%, waardoor het om een behoorlijk bedrag kan gaan. Hierdoor vallen de kosten voor de zonnepanelen op uw woning lager uit en wordt de terugverdientijd verkort.
Energiebespaarlening
Wilt u zonnepanelen laten installeren, maar vallen deze eigenlijk buiten uw budget? Dan is de energiebespaarlening misschien wat voor u. Met deze speciale lening van het Nationaal Warmtefonds is het mogelijk om de aankoop van zonnepanelen te financieren. Voorwaarde hierbij is wel dat de aankoop van zonnepanelen gecombineerd wordt met een andere energiebesparende maatregel.
Lokale subsidies
Naast de landelijke regelingen zijn er ook gemeenten die lokale subsidies uitgeven voor duurzame maatregelen. De voorwaarden en inhoud van de regelingen verschillen per woonplaats en niet alle gemeenten hebben zulke subsidies beschikbaar. Toch is het altijd de moeite waard om te informeren bij uw eigen gemeente om te kijken of ze een subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen hebben.
Voor- en nadelen van zonnepanelen
Zonnepanelen hebben de nodige voordelen, maar, zoals met alles, kennen ook zonnepanelen enkel nadelen. Om u een goed geïnformeerde keuze te laten maken, vinden we het belangrijk om zowel de voor- als de nadelen duidelijk voor u op een rijtje te zetten.
Voordelen
- Geld besparen op uw energierekening
- Zelfs geld verdienen bij het terugleveren van stroom
- Waardestijging van uw woning
- Altijd écht groene stroom beschikbaar
- Minder afhankelijk van een energieleverancier
- Minder last van wisselende energietarieven
Nadelen
- Terugverdientijd van een aantal jaren
- Vraagt een flinke investering
- Aanpassingen in huis (meterkast/zolder) nodig
- Regelmatig onderhoud door specialist
- Uiterlijk van uw huis verandert
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, hangt af van uw energieverbruik. Een tweepersoons huishouden heeft een ander verbruik van een gezin met jonge kinderen. Daarom is het belangrijk om u goed te laten informeren over uw eigen situatie. Hierbij is het ook van belang om te bepalen of u al uw stroom uit de zonnepanelen wilt halen. Vaak wordt er, vanwege het kostenplaatje en de plaats op het dak, gekozen voor een hybride oplossing. Een deel van de stroom wordt opgewekt door de zonnepanelen en wanneer dit niet genoeg is, wordt dit aangevuld met stroom van de energieleverancier.
Gewenste jaarlijkse opbrengst (kWh) | Aantal panelen nodig |
---|---|
2000 | 7 |
3000 | 10 |
4000 | 13 |
5000 | 16 |
Niet alleen uw eigen verbruik, maar ook de plaatsing van zonnepanelen bepalen mede hoeveel panelen u nodig heeft. Heeft uw dak geen optimale liggen of valt er bijvoorbeeld veel schaduw op het dak? Dan leveren de zonnepanelen minder rendement op. Daarnaast zitten er verschillen in het vermogen van diverse soorten zonnepanelen. Gaat u bijvoorbeeld uit van panelen van 350 wattpiek (Wp) en verbruikt u zo’n 4000 kWh stroom per jaar? Dan komt u uit op dertien panelen.
Om te berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, moet u daarom rekening houden met verschillende factoren. Een installateur kan u goed adviseren over uw persoonlijke situatie.
Soorten zonnepanelen
Zonnepanelen zijn tegenwoordig in veel diverse uitvoeringen te krijgen. De verschillende soorten panelen zijn in te delen in vier veelgebruikte categorieën. De meest gebruikte zonnepanelen in Nederland zijn grotendeels gemaakt van silicium. De verschillende soorten zonnepanelen heb elk hun eigen eigenschappen en voor- en nadelen.
- Monokristallijn
- Polykristallijn
- Amorfe
- Glas-gla
Monokristallijn
Monokristallijn zonnepanelen zijn van erg hoge kwaliteit en hebben een erg hoog rendement per vierkante meter. Omdat monokristallijn zonnepanelen slechts uit één kristal bestaan, is hun uiterlijk egaal. Monokristallijn zonnepanelen zijn wat aan de dure kant, maar hun hoge rendement maakt veel goed. Voor als u weinig zonnepanelen kwijt kan op uw dak, zijn monokristallijn zonnepanelen het overwegen absoluut waard.
Polykristallijn
Waar monokristallijn zonnepanelen maar één kristal hebben per paneel, bestaan polykristallijn panelen uit meerdere kristallen. Dit zie je dan ook terug in het uiterlijk van het paneel, dat niet zo egaal is. Polykristallijn zonnepanelen bieden ook een goed rendement, hoewel het minder is dan dat van monokristallijn panelen. Hierdoor heb je er net iets meer nodig om tot een zelfde opbrengst te komen. Daar staat tegenover dat polykristallijn panelen minder kosten.
Amorfe
Amorfe zonnepanelen zijn erg buigzaam, omdat er geen kristallen in zitten. In plaats daarvan maakt dit paneel gebruik van een dunne film met amorfe silicium. Dat maakt dit soort zonnepanelen erg geschikt voor het gebruik op voertuigen, zoals boten en auto’s. De opbrengst van amorfe zonnepanelen is veel lager dan dat van mono- of polykristallijn zonnepanelen. De aanschafprijs voor amorfe zonnepanelen ligt wel veel lager dan dat van de andere soorten.
Glas-glas
Innovaties op het gebied van zonnepanelen staan niet stil. Een van de nieuwste soorten zonnepanelen zijn glas-glas zonnepanelen. Dit type zonnepaneel zit beschermd tussen twee laagjes glas. Hierdoor wordt het paneel optimaal beschermd en heeft een glas-glas zonnepaneel een veel langere levensduur dan andere soorten zonnepanelen. De opbrengst is bovendien te vergelijken met dat van monokristallijne zonnepanelen. De aanschafprijs van glas-glas zonnepanelen ligt hoger dan dat van andere soorten zonnepanelen, maar door de langere levensduur zou dit op termijn wel terug te verdienen zijn.
Afmetingen zonnepanelen
De afmetingen van een zonnepaneel bepaalt mede hoeveel van de zonnepanelen er op uw dak passen. Met de komst van meerdere soorten en merken zonnepanelen kwamen er ook steeds meer formaten zonnepanelen op de markt. Goed nieuws, voor als u een klein of juist een heel groot dak heeft. Er zijn nu altijd wel zonnepanelen te vinden die precies bij de afmetingen van uw dak passen.
Wat | Waarde |
---|---|
Lengte | 165cm |
Breedte | 99cm |
Dikte | 4cm |
De standaard afmeting van een zonnepaneel is 165 x 100 centimeter. Veel zonnepanelen zullen deze afmeting hebben en voor veel daken is dit ook een prima formaat. De panelen kunnen zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden. Wat het meest gunstige is, hangt af van uw dak. Zo zijn horizontaal gelegde zonnepanelen beter voor de windbelasting op een plat dak.
Heeft u een groot dak en wilt u zoveel mogelijk uit het oppervlakte halen? Dan kunnen extra grote zonnepanelen een oplossing zijn. Deze panelen zijn bijvoorbeeld 200 in plaats van 165 centimeter en kunnen hierdoor meer stroom opwekken. Voor een klein dak zijn er juist kleinere zonnepanelen verkrijgbaar. Deze leveren minder stroom, maar passen vaak wel beter. Een installateur kan uw dak bekijken en u adviseren over het juiste formaat zonnepanelen.
Zijn normale zonnepanelen geen optie op uw dak? Dan is er ook nog de mogelijkheid van zonnepanelen dakpannen. Deze zonnepanelen in de vorm van dakpannen worden niet op het dak geplaatst, maar vormen echt het dak. Ze zijn dus zonnepaneel en dakbedekking in één. Zonnedakpannen zijn wel nog relatief duur en leveren minder vermogen op dan normale zonnepanelen, maar zijn door hun uiterlijk wel een oplossing voor bijvoorbeeld monumentale panden.
Levensduur zonnepanelen
Aangezien zonnepanelen een flinke investering zijn, hoopt u er natuurlijk zolang mogelijk van te kunnen genieten. De kwaliteit en levensduur van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Een levensduur van zo’n dertig jaar is absoluut haalbaar voor nieuwe zonnepanelen. Het kan wel zo zijn dat de kwaliteit in de loop der jaren een beetje afneemt, waardoor de opbrengst langzaam minder wordt. Regelmatige onderhoudsbeurten kunnen dit deels voorkomen. Ook maken de precieze omstandigheden waarin het zonnepaneel zich bevindt uit voor de levensduur. De meeste fabrikanten geven tien jaar productgarantie, maar de meeste zonnepanelen gaan veel langer mee dan dat.
De zonnepanelen zelf zijn niet het enige onderdeel dat kan slijten. De omvormer van de installatie levert dagelijks zwaar werk en slijt hierdoor gedurende de jaren. De levensduur van een omvormer is daarom gemiddeld zo’n twaalf jaar. Dat betekent dat u tijdens de levensduur van de zonnepanelen minstens eenmaal een nieuwe omvormer moet aanschaffen. De kosten voor de omvormer liggen gelukkig een stuk lager dan die van de gehele installatie.
Is uw dak geschikt voor zonnepanelen?
Verreweg de meeste daken in Nederland zijn geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Het ene dak zal wat meer geschikt zijn dan het andere, maar de meeste daken bieden voldoende potentie. Zowel platte als hellende daken bieden de mogelijkheid voor het plaatsen van zonnepanelen. Als u zich afvraagt of u dak geschikt is voor zonnepanelen, is het goed om drie factoren te bekijken.
- De helling en richting van het dak
- De schaduw die op het dak valt
- De ruimte op het dak
De helling en richting van het dak bepalen hoeveel zon er op de panelen zal vallen. Zo levert een dak richting het noorden minder op dan een dak richting het zuiden, oosten of westen. En een dak met een helling van dertig graden op het zuiden levert veel meer op dan eentje van negentig graden op het noorden. Daarnaast is het belangrijk dat de zon daadwerkelijk het dakoppervlakte kan bereiken. Staat er bijvoorbeeld een grote boom die schaduw geeft in de buurt van het dak? Dan zullen zonnepanelen op die plek minder opleveren. Ten slotte moet er natuurlijk voldoende ruimte op het dak zijn om de panelen neer te leggen. De meeste daken bieden voldoende ruimte, maar houd er rekening mee minder panelen relatief vaak duurder zijn. Twijfelt u of uw dak geschikt is? Neem dan contact op met een installateur. Deze kan uw dak inspecteren en u passend advies geven.
Opbrengst zonnepanelen per maand
Hoeveel zonnepanelen u per maand gaan opleveren is afhankelijk van veel verschillende factoren. De plaatsing op het dak, maar ook uw woonplaats zijn onder andere van invloed. Daarnaast maakt het vermogen van de zonnepaneel zelf natuurlijk uit. Ook de tijd van het jaar bepaalt de opbrengst per maand. De zomermaanden juni en juli leveren bijvoorbeeld een stuk meer op dan het grijze december. Hoeveel de zonnepanelen bij u in een maand opleveren, hangt dus volledig af van uw eigen situatie.
Zonnepanelen installeren
Wilt u ook graag zonnepanelen installeren? Dan is het verstandig om dit uit te besteden aan een betrouwbare installateur. Deze weet alles over zonnepanelen en kan u goed adviseren over uw eigen situatie. Heeft u zonnepanelen laten installeren? Dan raden we u ook aan om eens kritisch naar uw energiecontract te kijken. Doordat u zelf meer stroom opwekt, veranderen de wensen die u van een energieleverancier heeft. Met onze energievergelijker vindt u het energiecontract dat bij uw nieuwe situatie past!
Daarom Energiesite.nl
100% onafhankelijk
Vergelijk alle leveranciers
Overstappen in 5 minuten
Bespaar jaarlijks tot €700
14 dagen bedenktijd
Veelgestelde vragen