Home > Duurzame energie
Duurzame energie
Duurzame energie is een belangrijk thema. Om klimaatverandering tegen te gaan en onze aarde bewoonbaar te houden in de toekomst, is het belangrijk om goed na te denken over de manieren waarop we energie opwekken. Veel energieleveranciers bieden tegenwoordig groene stroom aan. Omdat we bij Energiesite.nl duurzame energie erg belangrijk vinden, nemen we dit ook mee in onze energievergelijker. Zo kunt u niet alleen geld besparen door over te stappen van energieleverancier, maar draagt u ook een steentje bij aan een beter klimaat. We maken hierbij wel onderscheid tussen verschillende soorten groene energie. Want niet alle groene energie is ook écht groene energie. Hoe het zit, leggen we u graag uit.
- Wat is duurzame energie?
- Wat zijn voorbeelden van duurzame energiebronnen?
- Wat is de meest duurzame energie?
- Is elektriciteit duurzame energie?
- Duurzaam opgewekte energie
Wat is duurzame energie?
Duurzame energie zijn vormen van energie die geen CO2 uitstoten en geen luchtvervuiling tot gevolg hebben. Waar bijvoorbeeld de verbranding van kolen, olie en gas sterk bijdraagt aan klimaatverandering, heeft duurzame energie deze gevolgen niet. Bovendien raken duurzame energiebronnen nooit op. De aarde raakt dus niet uitgeput bij het opwekken van deze energie, waardoor we veel langer kunnen genieten van onze planeet.
Wat zijn voorbeelden van duurzame energie en wat is een duurzame energiebron?
Er zijn verschillende vormen van duurzame energie. Voorwaarden voor duurzame energiebronnen zijn dat het geen luchtvervuiling veroorzaakt en dat ze zelf geen CO2-uitstoot hebben. Daarnaast zijn er ook nog hernieuwbare energiebronnen, die nooit opraken. Zon, wind, water en aardwarmte zijn goede voorbeelden van dit soort duurzame energiebronnen. Zonne-energie, windenergie, waterkracht en aardwarmte kunnen keer op keer opgewekt worden, zonder dat de bron ooit opraakt. En hoewel er bij het bouwen van bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen wel CO2 vrijkomt, wordt er nog veel meer CO2 bespaard door deze energiebronnen te gebruiken. Het energie opwekken op zich heeft bij deze typen energie geen CO2 impact.
Andere duurzame energiebronnen, waar nog wat meer discussie over bestaat, zijn kernenergie en biomassa. Deze vormen van energie hebben zowel voor- als nadelen. Daarom worden deze nog niet op grote schaal gebruikt om duurzame energie op te wekken. Zo heeft biomassa te maken met een tijdelijk CO2 effect en zorgt het voor schade aan de natuur. En bij kernenergie is er de discussie over het kernafval.
Wat is de meest duurzame energie?
De meest duurzame vormen van energie hebben een zo’n klein mogelijke impact op de aarde. Ze zijn hernieuwbaar, waardoor ze keer op keer probleemloos ingezet kunnen worden. Windenergie en zonne-energie worden hiervoor veel gebruikt. De meeste duurzame energie die in Nederland gebruikt wordt, komt dan ook van deze hernieuwbare bronnen. In Scandinavië werken ze veel met waterkracht. Ook dat is een erg duurzame vorm van energie.
Is elektriciteit duurzame energie?
Niet alle elektriciteit is duurzame energie. De energiebron bepaalt of het om duurzame energie gaat. Wordt de elektriciteit opgewekt door de verbranding van bijvoorbeeld kolen of olie? Dan gaat het niet om duurzame energie, maar om ‘grijze’ energie. Is de energie afkomstig van bijvoorbeeld wind- of zonne-energie? Dan is de elektriciteit wel duurzame energie.
Vindt u duurzaamheid belangrijk? Dan is de energiebron waar uw energieleverancier gebruik van maakt dus goed om op te letten. Daarom vindt u in onze energievergelijker bij iedere leverancier een duurzaamheidsscore. Deze score wordt toegekend door verschillende milieu- en consumentenorganisaties. Want dat energie het label ‘groen’ krijgt, zegt helaas niet altijd alles.
Groene energie en stroom
De manier waarop stroom is opgewekt bepaalt of het groene energie of grijze energie betreft. De bedoeling van groene energie is dat het bijdraagt aan een betere wereld en dat het klimaatverandering tegengaat. Dit is de reden dat niet alle groene stroom ook écht groene stroom betreft. Helaas zijn er namelijk veel energieleveranciers die hun grijze stroom ‘greenwashen’. Dit betekent dat zij CO2-certificaten uit bijvoorbeeld Scandinavië kopen. Hierdoor mogen zij groene stroom uit deze landen verkopen, maar tegelijkertijd importeren deze landen de grijze stroom. Hierdoor wordt er dus helemaal niet meer groene energie opgewekt, maar wordt er alleen met de rechten geschoven tussen landen. Dit draagt niet bij aan een betere wereld. Daarom vinden wij bij Energiesite.nl dit soort groene stroom geen echte groene stroom.
Bij het bepalen of iets groene stroom betreft hanteren wij, en veel milieu- en consumentenorganisaties, daarom nog een eis. Groene stroom moet niet alleen duurzaam opgewekt zijn, maar het moet ook nog uit Nederland komen. Als meer klanten groene energie uit Nederland willen gebruiken, moet er dan namelijk echt meer groene energie opgewekt gaan worden. Zo dragen we bij aan de verduurzaming van de wereld. In onze energievergelijker heeft u daarom niet alleen de optie om te kiezen voor groene stroom, maar kunt u ook filteren op enkel groene stroom uit Nederland. De keuze ligt uiteindelijk immers bij u.
Duurzaam opgewekt
Wilt u ook zo duurzaam mogelijke energie gebruiken? Dan is het dus goed om te kijken naar de manieren waarop de energie wordt opgewekt. Door te kiezen voor energie uit een duurzame bron, draagt u bij aan een betere wereld. Ook in huis kunt hier al veel aan doen. Denk bijvoorbeeld aan het laten plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp. Dit zijn kleine veranderingen die een groot verschil kunnen maken.
Zonnepanelen
Steeds meer Nederlanders laten zonnepanelen plaatsen op hun dak. De zon is immers schone energiebron die nooit uitgeput raakt. Dag in dag uit kunt u genieten van de voordelen van zonne-energie. Het laten plaatsen van zonnepanelen of een zonneboiler is de afgelopen jaren steeds normaler en bereikbaarder geworden. De prijzen van zonnepanelen zijn gedaald en er zijn subsidies die het laten plaatsen van zonnepanelen nog aantrekkelijker maken.
De meeste Nederlandse daken zijn geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Zowel op schuine daken als op platte daken kunnen tegenwoordig zonnepanelen geplaatst worden. En met zonnepanelen draagt u niet alleen uw steentje bij aan een beter milieu, het levert u ook nog een mooie besparing op. Gemiddeld is de winst van zonnepanelen te vergelijken met een rente van 3,9% op een spaarrekening. Hoeveel zonnepanelen in uw situatie precies opleveren, hangt af van uw situatie. Onder andere het aantal panelen en de hoeveelheid stroom die u zelf gebruikt spelen mee. De energie die u opwekt met de zonnepanelen hoeft u immers niet van de energieleverancier te kopen. Bovendien kunt u de teveel opgewekte energie aan het energienet leveren. Hier krijgt u ook een vergoeding voor. Op die manier leveren zonnepanelen een mooie besparing op, die elk jaar terugkeert. Zo verdienen de panelen zichzelf binnen een aantal jaren terug én leveren ze na verloop van tijd zelfs geld op.
Naast dat zonnepanelen u geld op gaan leveren, leveren ze ook een flinke CO2-besparing op. Met een set van tien zonnepanelen voorkomt u zo’n 1500 kilogram aan CO2 in een jaar! Dat is meer dan de CO2 uitstoot van een gemiddeld huishouden in een heel jaar. Zo dragen zonnepanelen echt bij aan het bereiken van een schonere en betere wereld voor ons allemaal.
Laadpalen
Er rijden in Nederland steeds meer elektrische auto’s rond. Een mooie ontwikkeling in het kader van duurzaamheid. Maar al die elektrische auto’s moeten natuurlijk ook opgeladen worden. Het zou zonde zijn als dit met grijze stroom gedaan wordt. De milieuwinst zou hier immers flink door verlaagd worden. Helemaal als je een laadpaal op de oprit hebt staan, heb je hier veel invloed op.
Tegenwoordig worden laadpalen steeds slimmer. Zo zijn er zelfs laadpalen op de markt die samen kunnen werken met zonnepanelen. Deze laadpalen zijn zo in te stellen dat ze enkel energie gebruiken die door de zonnepanelen opgewekt wordt. Op die manier gebruikt u uw opgewekte stroom zo optimaal mogelijk. Dat levert een flinke milieuwinst op, maar is ook voor uw portemonnee beter. Hoewel stroom nu nog voor hetzelfde tarief aan het stroomnet kan worden teruggeleverd, zullen de tarieven voor deze teruglevering in de toekomst verder afnemen. Hierdoor wordt het voordeliger om zoveel mogelijk van de opgewekte stroom ook echt zelf te gebruiken. Een laadpaal die hier rekening mee houdt, is dan een fijne aanwinst.
Warmtepompen
Een warmtepomp is een erg duurzame manier om warmte op te wekken in uw woning. Steeds meer mensen kiezen voor deze manier van warmte opwekken. Een warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en gebruikt dit voor het verwarmen van water of lucht. Uw woning verwarmen vereist daardoor opeens een stuk minder energie. Het is een alternatief voor de veel vervuilendere cv-ketel. Als u graag een grote positieve impact wilt maken op het milieu is een warmtepomp het overwegen meer dan waard. Hoewel het niet het perfecte alternatief is voor verwarmen op gas, is het zeker een goed alternatief.
Voor het gebruik van een warmtepomp heeft u echter wel energie nodig. Het kan zelfs zo zijn dat uw stroomverbruik kan verdubbelen door het gebruik van een warmtepomp. Toch betekent dit niet dat de warmtepomp slecht is voor het milieu. Wel is het belangrijk om na te denken over de energie die u hiervoor gebruikt. Om de positieve milieu-impact zo groot mogelijk te maken, is het goed om de warmtepomp te combineren met zelf opgewekte energie. Een warmtepomp is daarom goed te combineren met zonnepanelen. Zo beperkt u de CO2 uitstoot zo veel mogelijk.
Een warmtepomp is niet voor alle huizen geschikt. Zo moet een woning goed geïsoleerd zijn, omdat een warmtepomp anders niet krachtig genoeg is om het huis goed te verwarmen. Voordat u een warmtepomp aanschaft is het daarom belangrijk om u hier goed over te laten informeren. Daarnaast is het aan te raden om kritisch naar uw energiecontract te kijken, zodat u zo min mogelijk betaalt voor de stroom die nodig is voor het gebruik van de warmtepomp. Met onze energievergelijker vindt u de beste aanbieding voor uw situatie. Bovendien bieden we u hier een gemakkelijk filteroptie, waarmee u kunt kiezen voor echte groene stroom.
Naast volledig elektrische warmtepompen zijn er ook hybride warmtepompen. Deze werken in combinatie met een cv-ketel op gas. Dit type warmtepompen is een goede tussenstap naar volledig aardgasvrij wonen. De warmtepomp verwarmt het huis dan meestal, maar als het erg koud is, springt de cv-ketel bij. Ook voor het verwarmen van water wordt de cv-ketel dan vaak nog gebruikt.
Net als met zonnepanelen probeert de overheid de aankoop van warmtepompen te stimuleren. Omdat het alternatief is voor een cv-ketel op gas, kunt u voor de aanschaf van een warmtepomp een subsidie krijgen. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan deze subsidie. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort apparaat en het vermogen.
Door te kiezen voor echt groene stroom en dit aan te vullen met maatregelen zoals zonnepanelen en/of een warmtepomp zet u belangrijke stappen naar een betere wereld.
Daarom Energiesite.nl
100% onafhankelijk
Vergelijk alle leveranciers
Overstappen in 5 minuten
Bespaar jaarlijks tot €700
14 dagen bedenktijd
Veelgestelde vragen