Home > Veelgestelde vragen > Wat zijn de verwachtingen voor de energieprijzen?
Wat zijn de verwachtingen voor de energieprijzen?
De prijzen van energie (zowel gas als elektriciteit) zijn van verschillende factoren afhankelijk. De markt van vraag en aanbod is één van de grootste factoren die van belang zijn voor de hoogte van de energieprijzen. Een eventuele stijging of daling van de energieprijzen is dus voor een groot deel afhankelijk van de vraag naar energie en de beschikbaarheid van diezelfde energie. Het is natuurlijk nooit met zekerheid te zeggen hoe de energieprijzen zich in de toekomst gaan ontwikkelen.
>> Meteen uw energierekening omlaag brengen? Vergelijk alle aanbieders! <<
Gasprijzen lager door minder vraag en zachte winter
Wat dat betreft is het best wel gunstig dat de vraag naar gas de laatste tijd gedaald is. Het gasverbruik is gedaald door de economische omstandigheden, de zachte winters van de afgelopen jaren en het feit dat huizen en bedrijfspanden steeds beter geïsoleerd zijn. Het is natuurlijk wel zo dat de economie weer aan begint te trekken waardoor de vraag ongetwijfeld ook weer zal gaan stijgen.
Gelukkig zijn niet alleen consumenten maar ook bedrijven steeds meer bewust van het feit dat we zuinig met de energie om moeten gaan. Technologische ontwikkelingen helpen ons gelukkig om steeds minder energie te verbruiken. Bovendien wordt ook de infrastructuur steeds beter zodat het voor energiebedrijven steeds makkelijker wordt om goedkoper energie te produceren of in te kopen.
Vergelijk alle energieprijzen, bespaar honderden euro’s per jaar!
U kunt natuurlijk afwachten wat de energieprijzen gaan doen, maar u kunt ook nu actie ondernemen! Vul hieronder uw (geschatte) energieverbruik in en zie meteen hoeveel u jaarlijks kunt besparen.
Prijzen elektriciteit gezakt door goedkope stroom uit het buitenland
Nederland betrekt bijvoorbeeld een deel van de elektriciteit uit het buitenland. De aansluitingen met het buitenland zijn sterk verbeterd zodat het voor de energiebedrijven steeds makkelijker is om goedkope energie uit het buitenland te betrekken en bij overschotten ook eenvoudig energie aan buitenlandse afnemers te leveren.
Verwachtingen voor de energieprijzen van 2016
Omdat we al over de helft van 2016 zijn is het vrij eenvoudig om te voorspellen wat de prijzen voor gas en elektriciteit dit jaar gaan doen. De meeste energieleveranciers hebben namelijk hun tarieven per 1 juli bijgesteld en zullen die tot het eind van 2016 handhaven. Hieruit blijkt dat de prijzen van elektriciteit met 2 tot 4 procent zijn gedaald terwijl de gasprijzen zelfs met zo’n 4 tot 8 procent zijn gedaald. Die forse daling van de tarieven van de energiebedrijven is uiteraard goed nieuws voor de consument die hiermee fors goedkoper uit zal zijn.
Gemiddeld huishouden in 2016 goedkoper uit
Als we dit doorrekenen naar het energieverbruik van het gemiddelde huishouden betekent dit dat de meesten huishoudens in 2015 tientallen euro’s per jaar goedkoper uit zullen zijn. Houd er wel rekening mee dat deze daling vooral geldt voor de variabele energietarieven, wie een vaste prijs voor de energie met zijn energieleverancier heeft afgesproken moet tot de eerstvolgende vervaldatum wachten.
Verwachtingen voor de energieprijzen voor 2017
De hoogte van de energieprijzen zijn van veel factoren afhankelijk. Het is een voortdurend spel van vraag en aanbod. De energieprijzen zijn medio 2016 behoorlijk gedaald maar dat wil nog niet zeggen dat dat in 2016 ook gaat gebeuren. Volgens een recent onderzoek van een grote bank gaan de energietarieven de komende jaren nog verder dalen. Analisten van energiebedrijven verwachten echter dat de prijzen, mede door het aantrekken van de economie en de onrust in het Midden-Oosten in 2017 wel eens zouden kunnen gaan stijgen. Het is helaas niet helemaal duidelijk in hoeverre er een commercieel belang achter deze mededeling van die energieleverancier schuilt.
Verwachting voor de energieprijzen voor de komende jaren
Helaas valt er niet met zekerheid te zeggen hoe de energieprijzen zich de komende jaren gaan ontwikkelen. We kunnen, aan de hand van wat er in de wereld gebeurt, wel kijken welke factoren er op de energieprijzen van invloed zijn. We verwachten dat de onrust in de wereld, en in het bijzonder die in het Midden-Oosten, nog wel enige jaren of zelfs tientallen jaren aan zal houden. Daardoor kunnen we mogelijk moeilijker aan olie komen wat een stijging van de olieprijs in zou kunnen houden. Die stijging wordt mogelijk versneld door de grotere vraag nu de economie in het westen weer aantrekt. Anderzijds hebben de opkomende economieën het moeilijk waardoor de vraag weer zou kunnen dalen.
Daarom Energiesite.nl
100% onafhankelijk
Vergelijk alle leveranciers
Overstappen in 5 minuten
Bespaar jaarlijks tot €700
14 dagen bedenktijd
Veelgestelde vragen