Home > Veelgestelde vragen > Wat is de gasprijs per m3?
Wat is de huidige gasprijs per m3 vandaag?
Wat is nu precies de gasprijs per m3 (kuub)? Er is de laatste tijd enorm veel verandering in de prijzen van gas. Zo is deze recent door de 1 euro gebroken. De huidige gasprijs is € 3,48. Dit is bijna een verdriedubbeling in kosten t.o.v. van een jaar eerder. Het loont om over te stappen naar een vast contract voor 1-jaar.
- Energie vergelijken
- Hoe is de gasprijs opgebouwd?
- Ontwikkeling gasprijs
- Gasprijs 2022?
- Wat kunnen we verwachten?
- Waarom zijn de prijzen zo gestegen?
- Wat gebeurt er als het gas opraakt?
- Wat moet je doen als je een variabel tarief hebt bij je energieleverancier?
- Wat kun je doen?
In Nederland lag het prijspeil 2019/2020 tussen de 0,64 en 0,75 euro per m3 gas. Daarna is de prijs tijdens de corona pandemie met 30-40% gedaald om tegen het einde van mei 2021 weer op het prijspeil van januari 2019 terug te keren en daarna explosief te stijgen. De huidige gasprijs bestaat voor minder dan de helft uit het gas zelf. De rest gaat naar energiebelasting en BTW.
Hoe is de gasprijs opgebouwd?
De gasprijs bestaat uit meerdere onderdelen, te weten:
- Verbruikskosten
- BTW
- Energiebelasting
- ODE (heffing voor opslag duurzame energie)
- Vastrecht
Van al deze onderdelen kunt u eigenlijk alleen invloed uitoefenen op de gastarieven. Door deze te vergelijken in de energievergelijker kunt u kiezen voor een leverancier met lagere gasprijzen. Verder mogen energieleveranciers de gasprijzen slechts twee keer per jaar aanpassen. Dagelijkse schommelingen in de olieprijs hebben daardoor nog maar weinig direct effect op de gasprijs. Het is de Europese Unie die tegenwoordig tweemaal per jaar de gasprijzen vaststelt.
Ontwikkeling gasprijs
De ontwikkeling van de gasprijs is tot en met 1999 relatief stabiel geweest. De prijs van een m3 gas lag op dat moment tussen de 20 en 30 cent. Vanaf het jaar 2000 stegen de prijzen sterk, voornamelijk door forse BTW verhogingen en bijkomende heffingen en belastingen. In de afbeelding hieronder zie je de index per maand met index = 100 in januari 2019. Daarin is te zien dat de prijzen vanaf juni 2021 explosief gestegen zijn.
Gasprijs in 2022?
Op deze pagina zullen we alles bijhouden met betrekking tot de gasprijzen. Houdt deze pagina dus in de gaten en blijf op de hoogte van de gasprijs in 2021 en verder.
Vergelijk energieprijzen en stap binnen 5 minuten over!
Vul in onderstaande energievergelijker uw gas- en energieverbruik in en bespaar tot wel honderden euro’s per jaar op uw energierekening.
Wat kunnen we van de energieprijzen verwachten in 2022?
De energieprijzen zijn de afgelopen maanden explosief gestegen waardoor je honderden euro’s meer moet betalen en dat terwijl veel Nederlanders in energiearmoede leven. Gas om op te koken, de koelkast, elektrische apparaten en de verwarming. Het kost allemaal veel geld. Mensen met een smalle beurs proberen zo weinig mogelijk te verbruiken: warme kleding aan, koelkast zo laag mogelijk, verwarming laag of uit. Het is geen pretje.
Waarom zijn de gasprijzen zo explosief gestegen?
Wat is er aan de hand, dat de prijzen zo explosief zijn gestegen? Er is een combinatie van factoren, de perfect storm. Er is een tekort aan gas, de voorraden die we in Europa hebben zijn te beperkt. Dat is niet alleen in Europa het geval, maar ook in Azië. Daar schakelen ze momenteel over van kolen naar gas. Daar wordt momenteel nog meer betaald voor gas. Dus de schepen die normaliter vloeibaar gas van Amerika naar Europa brengen, gaan nu naar Azië.
Wereldwijd is er een tekort aan gas, waardoor de prijs automatisch omhoog wordt gedreven (vraag en aanbod).
Normaal worden de voorraden in de zomer aangevuld voor de winter. Nederland zit helaas bij de landen die de voorraden niet goed hebben ingekocht. GasUnie heeft een waarschuwing afgegeven waar niet door de overheid op is ingegaan. Dit komt ook omdat er in voorgaande jaren genoeg energie voor handen was, bijvoorbeeld ook via de levering uit Groningen. De gastoevoer vanuit Groningen is afgebouwd, omdat het voor aardbevingen zorgde.
Wie gaan hier het meeste last van ondervinden?
Dat zijn de mensen in huurhuizen waarvan de beheerder niet investeert in het isoleren van het huis of appartement. Je kunt zelf wel e.e.a. Aan isolatie doen middels tochtstrips en folie achter de verwarming, maar dat zet geen zoden aan de dijk.
Het zijn ook de mensen die net een heel duur huis hebben gekocht en geen reserves meer hebben om het huis te verduurzamen, die tevens opeens honderden euro’s meer moeten gaan betalen voor gas. Deze mensen krijgen een forse rekening. Dit zijn al mensen met een lager inkomen. Maar je ziet ook nog dat deze mensen forse belasting betalen over deze energierekening.
Wat is energie armoede precies?
Dit is dat je je huis niet warm kunt stoken. Je houdt het bewust voor jezelf koud om maar die rekening laag te houden. Je kunt wel drie truien aandoen of een eenpansgerecht maken, maar wat hier dan ook bij komt kijken is schaamte. Schaamte om iemand uit te nodigen en in de kou te moeten laten zitten, met eenzaamheid als gevolg. Maar ook angst om de rekeningen te moeten open maken. Het belemmert het normale leven.
Wat gebeurt er als het gas opraakt?
Voor nu is er nog genoeg gas, maar aan het einde van de winter kan de voorraad in het geding komen. Wat Nederland dan nog kan doen is uitwijken naar gas uit Rusland, daar heeft Poetin uiteraard geen problemen mee.
Maar stel dat Rusland niet genoeg levert, dan zou het zo kunnen zijn dat het gas bijna op is. Wat dan? Geen paniek, huishoudens worden als laatste van het gas afgehaald. Daar is een Europese regelgeving van toepassing. Dit betekent dat bedrijven als eerste problemen gaan ondervinden. Dat merken zij momenteel al.
Voorbeeld: er is een bedrijf in Sluiskil, in Zeeland, wat kunstmest maakt. Dit bedrijf gebruikt per dag evenveel gas als 1,3 miljoen huishoudens (!). Dit bedrijf heeft de productie momenteel al teruggeschroefd, niet omdat ze medelijden hebben, maar omdat het ze simpelweg veel te veel kost om nog genoeg winst te maken. Een extra effect hiervan is dat mensen mogelijk minder werk hebben of werkloos raken, omdat dit bedrijf minder capaciteit nodig heeft.
Kan het gas echt opraken?
Ja, er is enige voorbereiding getroffen om een energie noodplan uit te voeren. Dit is in 2019 opgesteld en is te vinden op rijksoverheid.nl. Hierin adviseert de overheid bijvoorbeeld om inderdaad eenpansgerechten te maken, omdat je dan in plaats van vier gaspitjes er maar eentje gebruikt.
Wat moet je doen als je een variabel tarief hebt bij je energieleverancier?
De verwachting is dat de energietarieven per 1 januari 2022 met 550 euro per jaar omhoog gaat voor een gemiddeld gezin. Voorheen was een energierekening zo’n 2.000 euro per jaar, daar bovenop komt dus nog eens 550 euro.
Het energietarief wijzigt op twee momenten. Op 1 januari en 1 juli. Momenteel zit zo’n 44% van de Nederlanders op een variabel tarief. Deze groep gaat straks de prijswijziging meemaken en de hogere prijs betalen.
Hoe weet je of je een variabel contract hebt?
Wanneer je nog nooit ben geswitched van leverancier, zit je waarschijnlijk inmiddels op een variabel contract. Of wanneer je een nieuw contact hebt afgesloten, maar de vaste periode uitgelopen bent. Bijvoorbeeld wanneer je het voor 1 jaar hebt vastgezet, en dat jaar binnenkort af loopt. Wanneer je dan niks onderneemt, val je weer terug in het variabele tarief.
Wat kun je doen?
Wat zou je kunnen doen als je zekerheid wilt? Want de gasprijzen hebben tot nu toe nog geen dalende lijn laten zien. Wil je toch zekerheid, dan kun je je tarief vastzetten, voor 1, 3 of 5 jaar. Historisch gezien is het het beste om een contract voor 1 jaar vast te leggen. De vaste tarieven gaan echter ook omhoog, dus handel snel.
Lees ook:
Daarom Energiesite.nl
100% onafhankelijk
Vergelijk alle leveranciers
Overstappen in 5 minuten
Bespaar jaarlijks tot €700
14 dagen bedenktijd
Veelgestelde vragen