Home > Veelgestelde vragen > Hoe kan ik zelf energie opwekken?
Hoe kan ik zelf energie opwekken?
Het zelf opwekken van energie is eigenlijk iets van alle tijden. Vroeger deden we dat ook al met watermolens en windmolens. Als er wordt uitgegaan van duurzaam opgewekte energie is het niet alleen goed maar kan het uiteindelijk ook nog eens veel goedkoper zijn. Er wordt immers voor een groot deel gebruik gemaakt van de energie die de natuur ons biedt, zoals de energie van de zon, wind of waterkracht. Die energie kost ons niets, er moet alleen worden geïnvesteerd in spullen waarmee die natuurlijke energie kan worden omgezet in warmte of elektriciteit. Daarmee kan een huishouden goedkoop worden voorzien van de benodigde warmte en elektriciteiten kan er eventueel ook energie terug worden geleverd aan het elektriciteitsnet.
Investering in de toekomst
De investering die er mee gemoeid kan gaan is soms fors maar is wel een investering voor een lange periode. Omdat er een aanzienlijke hoeveelheid energie mee op kan worden gewekt en er soms zelfs energie terug kan worden geleverd, wordt er ook weer fors op de energiekosten bezuinigd, en wordt er zelfs geld aan verdiend. Zolang die besparing en eventuele opbrengst opweegt tegen de afschrijvings- en onderhoudskosten van de benodigde apparatuur is het een investering die uiteindelijk alleen maar geld op kan leveren én een positieve bijdrage aan het milieu kan zijn.
Subsidieregelingen duurzame energie
Zo nu en dan zijn er, vanuit Europa, de Rijksoverheid of vanuit de lokale overheden subsidieregelingen voor het zelf op duurzame wijze opwekken van energie. Die subsidie dient bijna altijd vooraf te worden te worden aangevraagd. Ook zijn die subsidiepotjes beperkt en daarom snel op. Informeer dus bijtijds naar de mogelijkheden.
Zelf energie opwekken
Er zijn meer methodes om energie op te wekken, dat hoeft niet alleen via zonnepanelen op het dak. Een andere methode is bijvoorbeeld het opwekken van energie door windturbines. Dit gebeurt vooral in agrarische gebieden, voor zo’n turbine is immers nogal wat ruimte nodig. Minder populaire maar niet minder interessante manieren zijn het opwekken van energie met behulp van HRe-ketels, biomassa-installaties en kleinschalige waterkrachtcentrales.
Windturbine
Deze heten in de volksmond ook wel windmolens. Omdat ze nogal groot zijn worden deze vooral op het platteland gebruikt. Het spreekt voor zich dat hier een bouwvergunning en andere ontheffingen voor nodig zijn. Er zijn ook kleinere windturbines, die zelfs op huizen geplaatst kunnen worden, maar daarvan is de opbrengst over het algemeen te gering om de investering terug te verdienen.
HRe-ketel
Deze ketels maken gebruik van een zogenaamde microwarmte-krachtkoppeling. Een HRe-ketel wekt de elektriciteit op zodra deze aanslaat. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een Stirlingmotor of brandstofcel. Zodra een HRe-ketel meer stroom opwekt dan het huishouden op dat moment afneemt wordt de extra stroom aan het elektriciteitsnet terug geleverd. Bij een gasverbruik van 1600 m³ of meer per jaar kan een HRe-ketel voordeliger zijn dan een normale HR-ketel omdat de extra investering dan door het terugleveren van elektriciteit terug kan worden verdiend.
Biomassa-installatie
Energie uit biomassa wordt opgewekt door verbranding, vergassing of vergisting van organische materialen. Als brandstof kan gft-afval, mest, hout, plantaardige olie, of speciaal hiervoor geteelde gewassen dienen. Er zijn verschillende soorten biomassa-installaties, van een eenvoudige kachel tot een complexe installatie waarmee men elektriciteit op kan wekken en deze ook aan het net terug kan leveren.
Kleinschalige waterkrachtcentrale
Om zelf met behulp van waterkracht energie op te wekken is heus geen enorm stuwmeer benodigd, er zijn momenteel zelfs waterkrachtcentrales die in een regenpijp passen. De voornaamste vereiste voor een waterkrachtcentrale is stromend water. Water hebben we in Nederland genoeg, alleen stroomt het hier vaak niet snel genoeg. Toch zijn er steeds meer initiatieven op dit gebied waarmee het toch mogelijk is om voor specifieke toepassingen zelf energie op te wekken met waterkracht.
Daarom Energiesite.nl
100% onafhankelijk
Vergelijk alle leveranciers
Overstappen in 5 minuten
Bespaar jaarlijks tot €700
14 dagen bedenktijd
Veelgestelde vragen